Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Hundar och hästar på stranden

Både människor och djur är välkomna till våra stränder men det finns speciella regler för hundar och hästar som regleras av lagen om tillsyn över hundar och katter och de lokala ordningsföreskrifterna.

Hundbad

Du som hundägare kan ta med din hund till Västra stranden där Halmstads hundbad finns. Så länge du har din hund under kontroll och den kan återkallas med tillrop, så kan hunden bada och leka på stranden. Vi uppmanar alla hundägare att visa respekt för andra människor och djur, och 1 mars till 20 augusti får hundarna enligt lag inte springa lösa i marker där det finns vilt. Det officiella hundbadet sträcker sig från strandens östra gräns vid piren och 300 meter längs med stranden.

Som hundägare kan det vara bra att vara uppmärksam på att saltvatten och den finkorniga sanden kan skapa irritationer hos känsliga hundar. Det brukar räcka med att se efter så hunden inte dricker för mycket av det salta havsvattnet och att duscha av den när den kommer hem. Hundar bör inte bada i vattnet eller leka vid strandkanten när det förekommer alger, eftersom de kan bli mycket sjuka av vissa sorters alger.

Badplatser

På de officiella badplatsernaPDF längs kusten gäller de lokala ordningsföreskrifterna, och enligt 19 § får hundar inte vistas på badplatserna 1 maj till 15 september. På badplatserna tas regelbundna vattenprover för att kontrollera badvattenkvaliteten. Här finns också skyltar där det står att det är hundförbud.

I naturreservaten i Halmstad får man ha hundar kopplade, men tänk på att det är förbud att ta med hund ner på de officiella badplatserna mellan den 1 maj och 15 september.

Naturstränder

Övriga stränder och områden längs kusten i Halmstad räknas som naturstränder. Hundarna får följa med till stranden, men de får inte bada. Som hundägare måste du ha din hund under kontroll i din absoluta närhet, och visa hänsyn till de andra badgästerna. Ha gärna i åtanke att alla inte gillar hundar, och många är allergiska. Riktigt varma dagar kan hunden ha det bättre hemma.

Lagen säger:

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

16 § Under tiden 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Ledarhund för synskadad person, assistans-, service- och signalhund för funktionshindrad person, polis-/vakt-/räddningshund i tjänst samt jakthund under jakt och jaktträning omfattas av delvis andra regler.

Ridning på stranden

Du får inte rida eller ta med hästar till officiella badplatser vid sjöar och hav mellan den 1 maj och 15 september. Övrig tid på året är det tillåtet att ha häst på stranden. Du får dock aldrig rida i sanddynerna längs havsstranden.

Det är förbjudet att rida på motionsslingor, men använd gärna ridlederna i kommunen.