Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Hundar och hästar på stranden

Både människor och djur är välkomna till våra stränder men det finns speciella regler för hundar och hästar som regleras av lagen om tillsyn över hundar och katter och de lokala ordningsföreskrifternaPDF.

Hundar på stranden

På de officiella badplatsernaPDF längs kusten gäller de lokala ordningsföreskrifternaPDF, och enligt 19 § får hundar inte vistas på badplatserna 1 maj till 15 september. Här finns skyltar där det står att det är hundförbud.

Hundar är välkomna att bada vid stränder som inte är officiella badplatser. Detta gäller året runt, även under badsäsong. Hundarna får även bada vid de officiella badplatserna mellan den 16 september och 30 april.

Kommunens karta med samtliga officiella badplatser och dess utbredning.länk till annan webbplats

Koppel eller inte?

Det finns inget koppeltvång för hundar på stranden, om stranden inte ligger inom ett naturreservat. Hundar ska hållas kopplade året runt i de flesta naturreservat. Det är både för djurens och människornas bästa.

Även om det inte finns ett koppeltvång för hundar på stranden så har hundägare strikt skadeståndsansvar för sin hund och är ersättningsskyldig om någon, människa eller djur, skulle skadas oavsett om det sker av oaktsamhet eller olyckshändelse. Detta regleras i 19 § Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.

Som hundägare måste du ha din hund under kontroll i din absoluta närhet, och visa hänsyn till de andra badgästerna. Tänk på att många är rädda för hundar och att det finns hundallergiker. Var även noga med att plocka upp efter din hund.

Tänk på detta

Som hundägare kan det vara bra att vara uppmärksam på att saltvatten och den finkorniga stranden kan skapa irritationer hos känsliga hundar. Det brukar räcka med att se efter så hunden inte dricker för mycket av det salta havsvattnet och att duscha av den när den kommer hem. Hundar bör inte bada i vattnet eller leka vid strandkanten när det förekommer alger, eftersom de kan bli mycket sjuka av vissa sorters alger. Riktigt varma dagar kan hunden ha det bättre hemma.

Ridning på stranden

Du får inte rida eller ta med hästar till officiella badplatser vid sjöar och hav mellan den 1 maj och 15 september. Övrig tid på året är det tillåtet att ha häst på stranden. Du får dock aldrig rida i sanddynerna längs havsstranden.