Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Patrik Leonardsson får Halmstads kommuns kulturpris 2019

Halmstads kommuns kulturpris går i år till Patrik Leonardsson som är fotograf med naturen i Halland som huvudmotiv.

Patrik Leonardsson är naturfotograf och driver sin egen bildbyrå specialiserad på Halland. Han har gett ut fyra böcker och är invald i Svenska Naturfotograferna/N och i den sydsvenska bildgruppen PhotoNatura.

Det var en enig kulturnämnd som beslutade att tilldela Patrik Leonardsson Halmstads kommuns kulturpris 2019. Priset på 30 000 kronor delas ut i samband med kommunfullmäktiges möte den 12 december.

Kulturnämndens motivering lyder:

”För sitt tålamodskrävande och outtröttliga arbete som utmynnar i konstnärliga verk som ger oss fantastiska skildringar av Halmstad och det omgivande landskapet. Oavsett om det är havets brusningar eller en dunkel skogsdunge delges vi själslig näring i fotokonsten med ett alldeles eget och särskiljande bildspråk.”

Halmstads kommuns kulturpris har sedan 1967 delats ut årligen till en grupp person, grupp eller organisation som har gjort särskilt värdefulla insatser inom kulturens område. Allmänhetens nomineringar ligger till grund för kulturnämndens beslut.

Ifjol gick kulturpriset till Ulf Andersson som har varit verksam inom Halmstads kulturliv under många år. Han är främst känd för sitt arbete med Internationella Gatuteaterfestivalen som har arrangerats i Halmstad varje sommar sedan 1998.

Nytt torg får namnet ”Anna Lindhs plats”

Byggnationen av Halmstads nya entrépunkt med nytt hotell, bostäder, kontor och centrumfunktioner pågår för fullt. Detaljplanen omfattar cirka 11 000 kvadratmeter och ligger vid Laholmsvägen i korsningen till Bolmensgatan mitt emot resecentrum. Det nya området delas upp i två kvarter som skiljs åt av ett nytt torg. Vid kulturnämndens senaste sammanträde beslutade politikerna att det nya torget ska heta Anna Lindhs plats.

Förslaget om att namnge en offentlig plats efter Anna Lindh härrör från en motion från 2013 som skrevs av Ulla Winblad (S), dåvarande gruppledare i kommunfullmäktige.

– Trots våra olika partitillhörigheter var Anna Lindh en fantastiskt duktig politiker. Jag hyste stor respekt för henne. Ingen människa ska bli utsatt för ett så fruktansvärt brott och jag tycker det känns hedersamt att få ett torg även här i Halmstad uppkallat efter henne. Anna Lindh var en stark kvinnlig politisk förebild för många, säger Anna Ginstmark (C), kulturnämndens ordförande.