Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Vilhelm Bjerke-Petersen

19 september, 2020 - 31 januari 2021


Mjellby konstmuseum stänger tillfälligt, med anledning av de skärpta råden för att förhindra spridningen av covid-19.

Vilhelm Bjerke-Petersen, Komposition, 1948. Foto: Hallands konstmuseum

Vilhelm Bjerke-Petersen, Komposition, 1948. Foto: Hallands konstmuseum

Det är över 50 år sedan Vilhelm Bjerke-Petersen visades i större utsträckning i Sverige. Nu finns hans spännande konstnärskap att ta del av i en omfattande utställning på Mjellby konstmuseum.

Utställningen presenterar en bred bild av den danske målaren och lyfter hans viktiga gärning för den skandinaviska modernismens utveckling.

Vilhelm Bjerke-Petersen (1909–1957) var en mångsidig konstnär som rörde sig mellan flera olika fält inom modernismen – via den abstrakta konsten fann han vägen till surrealismen för att slutligen landa i en konkret bildvärld. Bjerke-Petersen var också en skarp teoretiker som gav ut flera skrifter om konst, både om det abstrakta måleriet men också kring surrealismens tankegångar. Han banade väg för den skandinaviska surrealismen på den internationella konstscenen och fungerade i många sammanhang som en viktig brygga mellan Köpenhamn, Halmstad och Paris.

Vilhelm Bjerke-Petersen var också en del av den svenska konsthistorien. Hans nära kontakt med Halmstadgruppens medlemmar ledde bland annat till att han bosatte sig i Sverige under andra världskriget och kom att verka här fram till sin död 1957. Trots sitt betydande arbete för den moderna konsten har Vilhelm Bjerke-Petersen inte en framträdande plats i vare sig den danska eller svenska konsthistorien.

För första gången i Sverige visas nu på Mjellby konstmuseum en heltäckande bild av Vilhelm Bjerke-Petersens konstnärsgärning. Utställningen är en samproduktion med Øregaard Museum i Danmark där utställningen visas under våren 2021. Ett samarbete har även ägt rum med den danska konsthistorikern Johan Zimsen Kristiansen som sammanställt ett rikt dokumentärt material vilket visas i utställningen.