Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Les Misérables på Kulturhuset Najaden

Nu är det dags för Kulturhuset Najaden att bli hem för en riktig klassiker. I maj agerar kulturskolans dansare, musiker och körelever i den storslagna musikalen ”Les Misérables” (school edition) i kulturhusets konsertsal, i regi av Ulf Fembro.

Denna text är hämtad från kulturtidningen Applåd, januari 2019.

Kören Nova Cantica är en av de kulturskolegrupper som är med i Les Misérables. Foto: Anders Andersson

Ulf Fembro är chef för Kulturhuset Najaden, men också rektor för kulturskolan och en inbiten musikalräv. Genom karriären har han satt upp en mängd pjäser, på Halmstads kulturskola ligger han bakom stora projekt som "Trollflöjten" 2013 och en jubileumskonsert 2015. Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse när han nu ger sig på att regissera ”Les Misérables”.

– Just den musikalen har legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag såg uruppförandet i London 1985. På kulturskolan har vi tidigare jobbat med de enskilda sångerna från musikalen, för det är fantastisk musik, men det är först nu vi har en lokal som passar för att göra hela uppsättningen, säger Ulf.

Omkring 100 ungdomar från kulturskolan är inblandade i projektet: kören Nova Cantica, dansensemblen, stråkensemblen och delar av Symphonic Band. Versionen som spelas är på engelska och kallas för ”Les Misérables School Edition”.

– Vi fick ligga på en del för att få rättigheterna till den. Man får inte ändra så mycket i föreställningen, för att få plats med orkester och allt på scenen måste vi till exempel arbeta med projektioner istället för kulisser. Nu gäller det att få tiden fram till premiären att räcka till. Den största utmaningen är att publiken ska kunna förstå berättelsen trots att den skrevs för flera decennier sedan.

Ulf beskriver”Les Misérables” som sorglig och väldigt stark, med ett budskap om ovillkorlig kärlek och en vilja att göra världen bättre. Musikalen spelas under de två första helgerna i maj och Ulf hoppas och tror att föreställningarna blir slutsålda.

– Kulturskolans ensembler är oerhört skickliga och här på Najaden har vi tillgång till en underbar lokal som är både estetisk och dynamisk. Att få göra ett så här stort projekt är verkligen roligt, det tycker både jag och alla de medverkande.

Text: Hilda Blomberg

Foto: Anders Andersson

Foto: Anders Andersson

Ulf Fembro. Foto: privat

Ulf Fembro. Foto: privat