Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

EU påverkar – påverka EU

Vårens val till Europaparlamentet kan kännas avlägset och abstrakt, men i själva verket är det EU-medborgarnas bästa chans att påverka i både stort och smått. Det menar Stina Lindgren på Europa Direkt Halland, som nu vill se fler engagera sig inför valet söndagen den 26 maj.

Denna text är hämtad från kulturtidningen Applåd, januari 2019.

Stina Lindgren. Foto: Anders Andersson

Stina Lindgren. Foto: Anders Andersson

Europa Direkts Hallandskontor, på Stadsbiblioteket i Halmstad, är ett av de 450 kontor som finns utplacerade i Europa i syfte att öka kunskapen om hur EU fungerar. Här arbetar Stina Lindgren med att föra de internationella frågorna närmare medborgarna.

– Mycket av det som intresserar oss svenskar är inte bara aktuellt här utan drivs även på EU-nivå, till exempel frågor om klimat, migration och säkerhetspolitik. Därför är det så viktigt att vara med och rösta, oavsett vad man tycker om EU i sig, säger Stina.

Hon upplever att stödet och intresset för EU har ökat bland svenskarna på senare år. Förra gången det hölls val till Europaparlamentet, 2014, låg valdeltagandet på 51 procent och i år hoppas hon att ännu fler går och röstar.

– EU är världens enda transnationella parlament och det här är ett av världens största val. Jag skulle önska att fler lokalpolitiker såg EU-valet som en chans att visa var de står i olika sakfrågor.

Genom Europa Direkt arbetar Stina Lindgren på olika sätt med information och kunskapsspridande. Kampanjen ”This time I'm voting” har kommit till för att få fler att prata om valet och sprida sina egna hjärtefrågor på sociala medier. Mycket fokus läggs på att öka unga väljares intresse för EU.

– Vi håller bland annat i rollspel för skolungdomar där de även får chansen att möta parlamentariker. I stället för att människor bara ska läsa sig till kunskap vill vi aktivera och väcka intresse på det sättet.

Under våren hålls också ett flertal seminarier med olika teman på Halmstads stadsbibliotek.
– Det går inte att marknadsföra EU i sig, då kommer bara de riktigt inbitna. Så vi lyfter olika sakfrågor, klimatet till exempel, och sedan kopplar vi det till hur EU arbetar på området. Eftersom EU påverkar oss i vardagen så ska vi förstås också ta chansen att påverka EU.

Text: Hilda Blomberg