Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Gratis nattlampor och reflexvästar ska skapa trygghet och minska olyckor hos äldre

Hemvårdsnämnden har under en längre tid jobbat med olika förebyggande åtgärder för att skapa trygghet, minska antalet fallolyckor och därmed i förlängningen skjuta upp eller minska behovet av vård i hemmet. På dagens möte beslöt nämnden att även dela ut gratis nattlampor till alla biståndsbedömda hemtjänstkunder och trygghetslarmskunder i Halmstads kommun. Nämnden ger även hemvårdsförvaltningen i uppdrag att upphandla reflexvästar inför kommande höst och vinter 2020 för att öka tryggheten och säkerheten för personer över 65 år.

Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Drygt 1 000 personer dör. 50 000 av de som faller är 65 år eller äldre*. Men med förebyggande insatser kan många fallolyckor förhindras. Inom kort kommer 4000 hemtjänstkunder i Halmstads kommun därför att få en nattlampa till sin bostad.

– Lampan tänds automatiskt vid mörker och ger både trygghet och ledljus när man ska upp på natten, säger hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M).

Hemvårdsnämnden har de senaste åren gett ut gratis broddar till alla 65-åringar för att förhindra fall utomhus. Inför nästa höst kommer man att komplettera med gratis reflexvästar för att ytterligare förebygga olyckor. En majoritet av de fotgängare och cyklister som omkommer i trafiken är 65 år eller äldre. Vintermånaderna är den farligaste perioden i tätortsmiljöer. De senaste åren har cirka 25 äldre personer omkommit årligen som fotgängare i olyckor där fordon varit inblandade. Ungefär 90 äldre personer per år skadas svårt*. De flesta blir påkörda av en personbil.

– Reflexväst är ett av de bästa sätten att förebygga och bli synlig för andra medtrafikanter. Förslaget att ge ut västar kom från en av seniorerna som deltog på invånardialogen ”Fika med oss” nyligen, säger hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell.

Mer information om när och var västarna delas ut kommer att meddelas när det närmar sig senare i år.

Under 2020 kommer hemvårdsnämnden även att genomföra invånardialog kring ämnet fall och fallförebyggande åtgärder i samverkan med andra samhällsaktörer.

* Uppgifter från Socialstyrelsen