Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Samhällsengagemang i Harplinge blev lyckad rekrytering av deltidsbrandmän

Harplingeborna kan glädjas åt två nya deltidsbrandmän på orten, Mattias och Jennie. Nyanställningarna är ett välkommet trendbrott i en längre tids svårigheter med att rekrytera till kåren. I samhällsföreningens regi informerade räddningstjänsten om vad det innebär att vara deltidsbrandman och svarade på mötesdeltagarnas frågor. Nu provar man konceptet på flera orter i kommunen och hoppas på samma goda resultat.

I Harplinge finns en aktiv och engagerad skara av deltidsbrandmän men under en längre tid har det varit svårt att rekrytera nya personer till kåren ett problem som Harplinge och Halmstads kommun delar med resten av Sverige.

Det var en av anledningarna till att samhällsföreningen kallade till ett möte. Räddningstjänsten berättade bland annat om brandsäkerhet i hemmet, vad det innebär att vara deltidsbrandman och beskrev samtidigt den nya beredskapsorganisationen som startar den första juni i år. Mötet blev lyckat ur rekryteringssynpunkt och flera ansökningar kom in.

- Enligt min mening var det en framgångsfaktor att samhällsföreningen kallade till mötet och visade att det är en gemensam angelägenhet för såväl alla i samhället som för oss på räddningstjänsten, säger Kristian Pettersson som arbetar som operativ chef på Räddningstjänsten i Halmstad.

Två nya deltidsbrandmän är redan i tjänst

Som en konsekvens av informations- och rekryteringsmötet har Harplinge deltidsbrandkår redan fått två nya deltidsbrandmän; Mattias och Jennie. Efter att ha klarat olika tester och blivit anställda genomgår de nu utbildningen till deltidsbrandman. De deltar samtidigt aktivt i arbetet på stationen och i övningarna.

Varför ska du söka till deltidsbrandman?

Så här berättar Jennie och Mattias om vad som inspirerade dem att söka.

Jennie:

- Jag är en person som gärna engagerar mig om jag har möjlighet, säger Jennie. Jag både bor och jobbar i byn och känner starkt för samhället. När David, en av deltidsbrandmännen, berättade vad som fått honom att engagera sig ville jag också göra en insats. Att arbeta som deltidsbrandman är en unik möjlighet att få utvecklas som person och utmana sig själv samtidigt som man faktiskt gör något bra. Självklart är det också avgörande att min chef på Wigamek AB i Harplinge är positivt inställd till det hela. Utan hans godkännande hade jag inte kunnat ta mig an detta uppdrag.

Som deltidsbrandman får du en chans att göra en hjälpinsats för andra. Du får vara med och bidra till något viktigt för samhället.

Mattias:

- För min del handlar det om en känsla av att jag vill göra något annorlunda och få en nytändning, berättar Mattias. Visst man kan kanske gå en studiecirkel eller ta en kvällskurs för att göra något annat efter jobbet men jag kände drivkraften att göra något mer, att kunna göra skillnad. Jag är uppvuxen i Harplinge, känner många på orten och en av mina kompisar är med i deltidsbrandkåren så jag är insatt i vad uppdraget handlar om. Att kunna hjälpa till när det hänt något i samhället är det som lockar mig!

Arbetet i deltidsbrandkåren ger dig en unik möjlighet att kunna hjälpa samtidigt som det är spännande och omväxlande. Du hamnar på platser du aldrig varit tidigare och ställs inför utmanande situationer och händelser.

Intresserad?

Anmäl dig här.

Vill du veta mer?

På webbsidan för Myndigheten för samhällsberedskap, MSBlänk till annan webbplats kan du läsa mer om krav, tester och utbildning som du behöver för deltidsbrandmannayrket.