Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Konflikten är slut, men fortsatt lägre beredskap i Oskarström

Den konflikt som pågått bland deltidsbrandmän anslutna till Brandmännens riksförbund (BRF) är nu slut. Trots det har räddningstjänsten under ett par veckor i sommar en något lägre beredskap i Oskarström, eftersom grundbemanningen på orten är låg.

Sent på tisdagskvällen träffades en överenskommelse mellan BRF och SKL/Pacta. Det innebär att samtliga konfliktåtgärder avblåses omedelbart och samtliga liggande varsel återkallas. Strejken som pågått sedan den 15 juni är därmed över.

I Halmstad har ett 50-tal deltidsanställda varit berörda av konflikten.

Läget i Oskarström

Trots att konflikten är över så är beredskapen i Oskarström fortsastt begränsad, från ordinarie bemanning på fem brandmän.

- Den hjälpsökande kommer att nås av hjälp lika snabbt som tidigare men vi har inte full förmåga förrän förstärkning från annan brandstation  anländer. I de flesta fall kommer detta inte att ha en avgörande betydelse, säger räddningschef Hans Ekberg.

Boende i Oskarström uppmanas att vara extra försiktiga med sådant som kan orsaka bränder. Här hittar du tips om brandsäkerhet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den tillfälligt begränsade beredskapen kommer primärt att hanteras genom att det vid larm direkt skjuts till resurser från andra stationer. Exempelvis kan rökdykare från Halmstad vara på plats efter maximalt cirka 10 minuters fördröjning. 

- Det här är inget önskvärt läge, men jag ser ingen anledning till någon direkt oro. Rökdykning har statistiskt sett en förhållandevis liten betydelse för livräddande insats, säger Hans Ekberg.

Grundproblemet i Oskarström är att det är för få personer i deltidsstyrkan. För att trygga bemanningen på sikt behöver styrkan förstärkas.

- Alla, kvinna som man, som känner att man eventuellt skulle kunna bli brandman i Oskarström är välkomna att höra av sig för att få reda på vilka förutsättningar som gäller, säger Hans Ekberg.