Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ökat valdeltagande till EU-valet i Halmstads kommun

Vallokalerna till EU-valet är nu stängda. Enligt den preliminära rösträkningen ökade valdeltagandet i Halmstad med 3,6 procent jämfört med 2014 års val. Valdeltagandet i kommunen ligger därmed strax under snittet i Sverige och landar på 52,6 procent.

Enligt det preliminära resultatet ökar valdeltagandet i Sverige i årets EU-val och landar på 53,3 procent, vilket är en ökning med 4,4 procent. Det är det högsta valdeltagandet till ett Europaparlamentsval i Sverige någonsin.

I Halmstad ökade valdeltagandet i 38 av kommunens totalt 55 valdistrikt. Valdistriktet Eketånga Södra ökade mest och med en ökning på 12,7 procent. Tretton av kommunens distrikt hade ett sjunkande valdeltagande.

Valdeltagandet i Halland landar på 55,4 procent, en ökning på 4,4 procent. Kungsbacka är den kommun i länet som ökar sitt valdeltagande allra mest och landar på 59,9 procent, en ökning på 9,1 procent.

Samlad insats från kommunen för att öka valdeltagandet

Inför EU-valet genomfördes en rad olika insatser för att öka valdeltagandet i kommunen och flera förvaltningar har samarbetat. Målet har varit att öka det generella valdeltagandet med speciellt fokus på unga- och förstagångsväljare.

Förutom riktade informationskampanjer om hur EU som politisk nivå påverkar invånarna har en rad politiska debatter genomförts för att öka medvetenheten om EU och valet.

Bland annat har kommunen tillsammans med Högskolan i Halmstad anordnat interaktiva toppkandidatsdebatter med cirka 1000 gymnasieungdomar.

Om du vill veta mer om valresultatet gå in på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.