Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Klass 3-varning för extrema flöden i Nissan

SMHI har uppgraderat varningen för mycket höga flöden i Nissan till en klass 3 varning. Det är den högsta varningsklassen och innebär att det är extremt höga flöden i Nissan nu.

Klass 3-varningen gäller Nissan från Hyltebruk ner till havet. I Halmstads kommun är det främst samhällena i Åled, Sennan och Oskarström som risken att drabbas av översvämning av gator, broar och enskilda fastigheter är som störst.

Stort egenansvar

Räddningstjänsten är ute och hjälper enskilda fastighetsägare att pumpa vatten ur källare. Räddningstjänsten kan hjälpa till i mån av resurser, men som fastighetsägare har man ett stort eget ansvar för att skydda sitt hus och sin egendom. Många gör ett fantastiskt arbete för att nu få bort vatten från sina fastigheter.

Räddningstjänstens uppgift är att i första hand skydda samhällsviktig verksamhet när det finns risk för översvämning. Det kan till exempel vara skydda pumpstationer, el-centraler, gator och broar samt byggnader med kommunal verksamhet.

Risk för ras längs Nissan

Det finns också risk för ras längs hela Nissan. Många är ute och beskådar naturens starka krafter. Om du ska ut och titta på vattenmassorna och de starka flödena i länet, så gör det på säkert avstånd. Det kan vara vackert men är också väldigt farligt. Det är finns risk för ras om man går för nära och det är väldigt starka strömmar i vattnet. Så, ni som kan, håll er torra och i säkerhet på land.

Halmstads kommun fortsätter att följa utvecklingen.

50-årsflöden 

SMHI:s uppgradering från gårdagens klass 2-varning till dagens klass 3-varning innebär att det nu är så höga flöden i Nissan att det statistiskt sett bara uppnås i snitt vart femtionde år. Klass 3 innebär risk för allvarliga översvämningsproblem.

Skydda din egendom

Läs mer hur du skyddar ditt hus mot översvämning på Din säkerhets webbplats.länk till annan webbplats

Klass 3-varning är också utfärdat för höga flöden i Lagan. Länsstyrelsen i Halland har information för läget i hela Halland.länk till annan webbplats

Se även SMHI:s webbplats för vädervarning.länk till annan webbplats