Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Det akuta läget i Nissan bedöms för närvarande vara över

Under måndagseftermiddagen nedgraderade SMHI varningen för extremt höga flöden i Nissan till en klass 2-varning, mycket höga flöden. Därmed bedöms det mest akuta läget i Nissan för nävarande vara över och Halmstads kommun avvaktar med att sätta ut barriärer i drabbade orter.

Med anledning av de goda nyheterna avvaktar Halmstads kommun de planerade åtgärderna för att skydda liv och hälsa och samhällsviktiga verksamheter i framför allt Åled och Oskarström, där risken för översvämning bedömts som störst.

– Den nya prognosen gör att vi just nu inte planerar att placera ut några barriärer. Vi ser inte behovet utifrån de just nu givna förutsättningarna, men jag poängterar att detta kan ändras fort, säger Tina Nordlund, brandingenjör i beredskap, Halmstads kommun.

1500 meter barriär, 15 000 sandsäckar

Med anledning av att SMHI under söndagen utfärdade en klass 3-varning för extremt höga flöden i Nissan, beslutade ledningen för Halmstads kommun att Länsstyrelsen i Halland begära förstärkning från nationella resurser. Vid lunchtid i dag anlände 1 500 meter barriär samt 15 000 sandsäckar till räddningstjänsten i Halmstad. Materialet kommer att ligga kvar i Halmstad i avvaktan på hur situationen utvecklar sig.

– Vädret är som bekant nyckfullt och vi märkte i helgen hur fort läget kan förvärras. Därför fortsätter vi att följa utvecklingen noggrant och är redo att agera vid behov, säger Tina Nordlund.

Fortsatt hög beredskap

Halmstads kommun kommer fortsättningsvis att ha hög beredskap och följa väderutvecklingen.

– Vår organisation är mycket väl förberedd på att läget snabbt kan förändras igen. Vi har personal i förstärkt beredskap inom stora delar av koncernen. Vi har agerat snabbt och proaktivt och har mycket bra samverkan med nationella och regionala myndigheter och med våra grannkommuner, säger Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstads kommun.

Hjälp till drabbade fastighetsägare

Halmstads kommun har gått ut med brev till ett 50-tal fastigheter som ligger nära Nissan som har eller riskerar att drabbas av höga vattenflöden i Nissan. Kommunen erbjuder fastighetsägarna sand och sandsäckar för att kunna byggas skyddsvallar. Säckarna levereras direkt till de berörda fastighetsägare som kontaktat kommunen.