Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Varm sommar kräver kall dryck – men inte på natten

Energi- och klimatrådgivarna i Halmstad och Laholm letar nu efter butiksägare som vill minska sina kostnader och sin klimatpåverkan.

Det handlar om att minska sin elanvändning från drickakylar utan att det påverkar de kalla dryckerna.

Drickakylar som endast innehåller läsk och vatten kan man stänga av nattetid med en timer som sedan sätter igång kylen i lagom tid för att få drycken kyld till dagens första kund. Med en timer på kylarna kunde det sparas cirka 1 000 kronor per år och kyl. Det visar det projekt som energi- och klimatrådgivarna deltog i för ett par år sedan och som nu har utvärderats.

Den el som håller drycken kyld under butikens eller restaurangens öppettider gör nytta men det är onödigt att ha igång dessa kylar dygnet runt. De drickakylsägare som var med förra gången har varit nöjda. De upplever att elanvändningen har minskat utan att det har påverkat försäljningen av dryckerna. Att sätta en timer på kylen är en väldigt billig och enkel åtgärd. Därför upprepar vi nu projektet så fler drickakylsägare kan få en timer och minska sina kostnader samt göra en insats för klimatet.

—Projektet gick ut på att vi mätte hur mycket el kylen använde under en vecka utan timer och sedan mätte vi en vecka med timer och kunde jämföra. Timern fick företagen sedan behålla. En drickakyl kan dra tio gånger så mycket el som en vanlig kyl vi har i hemmet. Det är många som inte är medvetna om detta, säger Pernilla Widstam, energi- och klimatrådgivare.

Laholms kommun och Halmstads kommun har ett avtal om att bedriva gemensam energi- och klimatrådgivning sedan hösten 2018.