Dela sidan på sociala medier
Kontakta Halmstads kommun
Telefon | Öppettider för besökare | Besöksadress |
---|---|---|
035-13 70 00 | Måndag-torsdag | Rådhuset, Kyrkogatan 5 |
| Kl. 08.00 - 17.00 |
|
Telefontider | Fredag | Postadress |
Måndag-torsdag | Kl. 08.00 - 16.00 | 301 05 Halmstad |
Kl. 07.00 - 17.00 |
| |
Fredag |
| E-post |
Kl. 07.00 - 16.00 | Se karta![]() | direkt@halmstad.se |
Halmstads kommun ska ha beredskap för att vi år 2050 är 150 000 invånare. I förslaget till ny översiktsplan, Framtidsplan 2050, beskrivs hur Halmstad geografiskt ska växa. I planen finns 24 000 nya bostäder utpekade.
I översiktsplanen beskrivs hur kommunens mark- och vattenområden ska användas. Var ska nya bostäder byggas? Vilken mark kan användas för företag och industrier?
Tack till alla er som lämnat synpunkter och deltagit i våra dialoger. Samrådstiden är nu slut. Översiktsplanen har varit på samråd mellan den 5 november 2020 till den 11 januari 2021. Vi kommer nu att sammanställa alla inkomna synpunkter och arbeta om planförslaget.
Alla synpunkter och frågor kommer att redovisas och besvaras i en samrådsredogörelse. Samrådsredogörelsen och det omarbetade planförslaget kommer att redovisas vid granskningen. Granskningen beräknas ske under september/oktober 2021, efter beslut i kommunstyrelsen. Då kommer det att finnas möjligheter att ge synpunkter på det nya förslaget till Framtidsplan 2050.
Framtidsplan 2050 är en digital översiktsplan och lämpar sig bäst att läsa i det digitala formatet. Ta del av samrådsförslaget på ny kommunomfattande översiktsplan. Förslaget är nu under omarbetning till granskningsförslaget.
I förslaget till ny översiktsplan växer Halmstad utmed fem stråk. Stråken följer de stora vägarna och kopplar samman kommunen med omvärlden. Mellan stråken finns gröna kilar där jordbruksmark, skog och naturvärden prioriteras. Kommunens orter har delats in i centralort (Halmstad), servicesamhällen och bostadsorter. Det är i centralorten, servicesamhällena och bostadsorterna i stråken som Halmstad växer.
I förslaget till ny översiktsplan sker den geografiska utvecklingen i Halmstads kommun utmed fem stråk. Orterna vid stråken växer, främst genom förtätning och att nya områden för bostäder pekas ut.
I varje stråk pekas ett servicesamhälle ut som växer mycket med bostäder, arbetsplatser och service som livsmedelsbutiker, apotek, frisörer, vårdcentraler etc. Skolor, äldreboenden och förskolor samlas i utpekade kluster för offentlig service.
Servicesamhällena är:
De mindre bostadsorterna i stråken växer måttligt. Bostadsorterna i de fem stråken är Eldsberga, Skedala, Marbäck, Åled, Kvibille, Holm, Gullbrandstorp och Steninge.
Orter utanför stråken utvecklas huvudsakligen med mindre förtätning inom den befintliga ortsstrukturen. I första hand genom att komplettera med bostadsformer som fattas i orten.
För att bryta segregationen och skapa möten i vardagen planeras för en blandad bebyggelse i nya bostadsområden; flerbostadshus, radhus och villor. När en stadsdel eller ort ska förtätas ska bebyggelsen kompletteras med den typ av bostäder som saknas.
En viktig del i det arbetet är bryta barriärer och skapa trygga gång- och cykelförbindelse över järnvägen, Nissan och E6 i hela kommunen.
Ny större offentlig service så som skolor, äldreboenden, folkbiblioteket och idrottshallar lokaliseras till servicesamhällena och bidrar till möten mellan invånare i hela stråket. Butiker, apotek och annan service samlas i centrumnoder inom stadens stråk och i de utpekade fem servicesamhällena utanför staden. Härifrån ska det vara enkelt att åka kollektivt.
Fram till 2050 fortsätter utvecklingen av Halmstad som regional tillväxtmotor och arbetsplatskommun genom att resecentrum, högskolan, sjukhuset och försvaret ges bra förutsättningar i den fysiska planeringen.
I förslaget till ny översiktsplan föreslås bra platser för företagsetableringar och underlättas för utveckling av befintliga företag. I översiktsplanen pekas lägen ut för både verksamhetsmark och attraktiva kontorslägen. Verksamhetsmark pekas ut nära väg- och järnvägsnät och hamnen i Kistinge, Älvasjö, Oskarström och Getinge.
Också hur Halmstad ska utvecklas som destination förtydligas i förslaget till översiktsplan. Särskilda lägen för turistutveckling och vilken typ av turism pekas ut. Olika stränder och kustområden profileras för skiftande nischer och aktiviteter. Genom att peka ut turismutveckling på vissa platser som ger mervärde, kan vackra natur- och kulturmiljöer lämnas orörda på andra ställen.
Halmstad har potential för turismutveckling både vid kust, stad och inland. Turismutveckling pekas ut i Tylösand, Grötvik, Västra stranden som kopplas ihop med centrum, Östra stranden som kopplas ihop med Hallarna, Simlångsdalen med Brearedssjön och Gyltigesjön, Haverdal, Plönninge och Gullbranna.
När nya områden för bostäder eller verksamheter pekas ut tas hänsyn till klimatförändringar, det kan vara platser där översvämningsrisk från havet eller åar är stor.
Den gröna infrastrukturen är viktig både för höga naturvärden och för att hantera skyfall. I de gröna kilarna mellan stråken värnas jordbruksmark och skog i sammanhängande områden och pekas inte ut för ny bebyggelse. Även områden för dricksvattenförsörjningen värnas.
Översiktsplanen ger bra förutsättningar för ett hållbart resande med en god kollektivtrafik. Genom att bygga i stråk underlättas kollektivtrafikförsörjningen. Orter med särskild potential för nya stationsläge satsar kommunen särskilt på med kraftig utbyggnad. Det gäller Trönninge och Getinge. I stråken är det enkelt att åka kollektivt och gång- och cykelvägar byggs ut.
70 procent av Halmstads kommuns invånare bor i dag i Halmstads tätort. Också vid en mycket kraftig befolkningsökning planeras för att dagens proportion för stad-landsbygd bibehålls. Räknat i antalet bostäder innebär det konkret att 18 000 nya lägenheter, radhus, villor och andra bostäder måste skapas i Halmstad tätort till år 2050.
För att klara det behövs både förtätning av befintlig bebyggelse och att stora nya områden utökar staden geografiskt. Med stora områden menas att mer än 1000 bostäder i blandade boendeformer kan byggas på den utökade platsen.
Gemensamt för de nya områdena är att de lokaliseras längs de stora kollektivtrafikstråken. Nya bostäder som tillkommer ska inte ha mer än 400 meter till en busshållplats.
I förslaget till ny översiktsplan pekas nya stora bostadsområden ut i stadens alla riktningar. De största område som föreslå är:
De gröna ytor i staden som ska bevaras ska se till att alla invånare har nära till ett större sammanhängande grönområde där det finns stora naturvärden. Den gröna infrastrukturen fyller en viktig funktion för alla dem som bor och vistas i Halmstads tätort.
I den tidiga invånardialogen framkom det tydligt vilka gröna platser som är viktig för invånarna i kommunen; Galgberget, Prins Bertils stig, Aleskogen, Västra stranden, Tylösand, Fylleåleden, Frennarpsskogen, Grötvik, Linehedsparken och centrumnära parker som Norre Katts park och Picassoparken är några exempel.
Alla dessa gröna oaser har ett skydd i förslaget till översiktsplan. Men även om ett grönområde i staden inte är utpekat som park eller grönområde i översiktsplanen innebär det inte per automatik att området ska bebyggas.
Samrådet omfattar även Fördjupad översiktsplan för Norra Halmstad samt den strategiska konsekvensbedömningen med miljökonsekvensbeskrivning för översiktsplanen. Dessa dokument är en del av översiktsplanen och finns tillgängliga där översiktsplanen finns.
En tidig invånardialog hölls även inom Fördjupad översiktsplan för norra Halmstad
Här är en sammanställning av vanliga frågor som har framförts på samrådsträffarna för den kommunomfattande översiktsplan Framtidsplan 2050 med svar.