Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Tillfälliga och mobila verksamheter

Planerar du att tillfälligt servera eller sälja mat, till exempel på en marknad eller en mässa? Då kan du behöva registrera verksamheten hos miljöförvaltningen.

Hantera mat vid tillfälliga evenemang

Tillfällig verksamhet innebär försäljning eller servering av livsmedel i till exempel en monter eller ett restaurangtält på en mässa, festival, marknad eller liknande.

Registrering ska ske senast 14 dagar innan den planerade tillställningen. Det gäller även dig som redan har ett registrerat företag, men tillfälligt vill utöka din verksamhet på annan plats.

Lagstiftningen ger ingen detaljinformation om hur lokaler och utrustning ska vara utformade. Du ansvarar själv för att utforma lokalerna eller platsen så att de är lämpliga för just den verksamhet som du ska bedriva. Följ gärna denna checklista:

  • Rengöring: Din lokals inredning och utrustning måste vara utformade så att det är möjligt att hålla rent.
  • Flöden: Tänk på att undvika ”korsande flöden”. Det som är rent ska till exempel inte komma in kontakt med det som är smutsigt.
  • Förvaring: Det måste finnas tillräckligt med förvaringsutrymme för livsmedel och utrustning.
  • Temperaturer: Det som ska vara kallt ska hållas kallt och det som ska vara varmt ska hållas varmt.
  • Personlig hygien: Tillgång till handtvätt samt rena och funktionella arbetskläder.

Mobila verksamheter

Om du ska sälja livsmedel från en vagn eller liknande, så kallad mobil verksamhet, ska du registrera detta i den kommun där du bedriver den huvudsakliga verksamheten. Registreringsbeslutet ska du alltid ta med och kunna visa upp vid kontroll i andra kommuner som du åker till.

Kontrollavgift

När kommunen gör kontroll på verksamheten får du betala en avgift på mellan 1000 och 3500 kronor. Avgiftens storlek beror på vilken typ av hantering du har och vilka risker som är förknippade med den.