Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Utbildning för vuxna

Mellan 1 juli - 9 augusti görs reservintag på gymnasiala och grundläggande kurser på Kommunvux och Eductus. Ansök genom ett personligt besök på Halmstad Lärcentrum. Glöm inte att ta med betyg!

 • Att studera inom vuxenutbildningen


  Vuxenutbildningen i Halmstad erbjuder flexibel utbildning av hög kvalitet med varierande studieformer både på sfi, grundläggande och gymnasial nivå hos olika utbildningsanordnare. Studierna planeras utifrån ditt behov av utbildning. Du kan också läsa på Yrkeshögskola.Vem får studera?
  Du får läsa på kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller om du har examen eller studiebevis från gymnasieskolan. På sfi kan du läsa från och med 16 år.
  Kostnadsfri utbildning
  Vuxenutbildningen i sig är kostnadsfri, men läromedel och övrigt undervisningsmaterial kan du behöva betala själv.
  Undervisning hela året
  Inga lov förekommer inom vuxenutbildning. Undervisning bedrivs året om med uppehåll endast för nationella helgdagar.
  Studieformer
  På vuxenutbildningen kan du studera på olika sätt, utifrån det som passar dig. Det finns tre olika studieformer som du kan välja mellan:
  • Närstudier innebär klassrumsundervisning som förutsätter att du kan närvara enligt schema. Du har lärarledda lektioner tillsammans med andra studerande och i flera kurser erbjuds både dag- och kvällstidsstudier. Tillsammans med din lärare planerar ni för dina studier.
  • Flexkurser är en blandning av klassrumsundervisning och distansstudier. Du erbjuds lärarledd undervisning och handledning men följer ett individuellt upplägg som du tillsammans med din lärare planerar för. Din kursplanering finns på en digital lärplattform och du bör därför ha god datorvana.
  • Distanskurser är till för dig med god datorvana eftersom utbildningen är webbaserad. Då kontakten med läraren är begränsad är det viktigt att kunna strukturera, planera och prioritera dina studier på egen hand. Din kursplanering finns på en digital lärplattform, det är också där du lämnar in examinerande uppgifter. Tänk på att vissa moment under utbildningen, så som nationella prov, görs på plats i Halmstad.

 • Halmstad Lärcentrum


  Det är aldrig försent att börja studera. På Halmstad Lärcentrum kan du komma i kontakt med många olika yrkesgrupper som kan hjälpa dig att komma igång med dina studier. Här arbetar studie- och yrkesvägledare, sfi-handläggare, specialpedagoger, rektor och administrativ personal. Tillsammans erbjuder vi en mötesplats för lärande på olika nivåer. Du kan bland annat få hjälp med:Nivåtester
  På Halmstad Lärcentrum erbjuder vi nivåtester i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och naturkunskap. Om du är osäker på hur mycket du kan och vilken nivå du ska söka kommer studie- och yrkesvägledarna att erbjuda dig att göra ett test som kan ligga till grund för din fortsatta planering.
  Specialpedagogiskt stöd
  De som ansöker till vuxenutbildningen, och har uppgett behov av specialpedagogiska insatser, blir kontaktade av våra specialpedagoger. Tillsammans görs en genomgång av studiesituationen och förslag ges på lämpliga anpassningar. Vid behov görs en utredning för att stödet ska bli så individanpassat som möjligt.
  Högskoletentor för dig som studerar på annan ort
  Om du studerar på distans i någon annan stad i Sverige, men är folkbokförd i Halmstad, har du möjlighet att göra dina tentor på Halmstad Lärcentrum, Fredriksvallsgatan 7. Du bokar själv tillfälle för tentamen hos oss via Halmstad direkt 035-13 70 00.

 • Utbildningsanordnare


  Halmstad Lärcentrum är huvudman för alla kurser och utbildningar inom vuxenutbildningen i Halmstad. Du kan välja mellan fyra olika utbildningsanordnare:
  • Astar
   länk till annan webbplats
   Yrkesutbildningar inom barn- och fritid.
  • Eductuslänk till annan webbplats
   Teoretiska grundläggande och gymnasiala kurser som flex. På sfi ges kurser både som när- och flexstudier.
  • Hermods
   länk till annan webbplats
   Teoretiska gymnasiala kurser på distans.
  • Kommunvux
   Teoretiska grundläggande och gymnasiala kurser samt sfi som närstudier och samhällsorientering.
   Yrkesutbildningar inom vård- och omsorg.
  • Movant
   länk till annan webbplats
   Yrkesutbildningar inom bygg- och anläggning, el- och energi, fordon- och transport, industriteknik, VVS- och fastighet.

 • Betyg och prövning


  Efter varje avslutad kurs/delkurs registrerar vi ditt betyg. Skolverket har fastställda betygskriterier och dem hittar du på skolverkets webbplatslänk till annan webbplats.Beställning av betyg
  Om du vill ha ut ditt betyg beställer du det genom att mejla till direkt@halmstad.se eller genom att skriva ut och fylla i blanketten "betygsbeställning". Betygen skickas sedan till den adress du är folkbokförd på. OBS! Om du planerar att ta ut ett slutbetyg/examensbevis kontaktar du först studie- och yrkesvägledarna på Halmstad Lärcentrum för information och sammanställning av dina betyg.
  Betyg vid ansökan till universitet och högskola
  Om du har läst på vuxenutbildningen i Halmstad efter 1 januari 2014 rapporterar vi automatiskt dina betyg till antagning.se. Har du fått betyg före 1 januari 2014 behöver du själv skicka in dessa till antagning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tänk på att betygen inte syns på antagning.se förrän du ansökt till en utbildning. Har du studerat på vuxenutbildningen före 2014 och saknar dina betyg, gör du en betygsbeställning. 
  Utländska betyg
  Du som har en avslutad gymnasie- eller universitetsutbildning från ett annat land kan vända dig till Universitets- och Högskolerådetlänk till annan webbplats för bedömning av dina betyg. Om du har utbildningsdokument på andra språk än engelska, franska, spanska, tyska eller de nordiska språken, ska de översättas före bedömning görs. Översättningen ska göras av en auktoriserad översättare från det aktuella språket till svenska eller till något av språken som nämnts ovan.
  Slutbetyg/examensbevis
  Slutbetyg/examensbevis måste planeras tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Slutbetyg kan vara aktuellt för dig som studerat före 1 juli 2012 men saknar en fullständig gymnasieutbildning. Slutbetyg kan utfärdas fram till 1 juli 2020.
  Prövning
  En prövning innebär att du läser in en kurs (utifrån gällande kursplan) på egen hand och gör prov/redovisningar vid ett eller flera tillfällen. Prövningen innefattar alla kursmoment och efter prövningen sätts ett betyg i kursen. En prövning kostar 500 kronor per ämne och ska betalas inom en vecka efter din anmälan. Du kan bara göra en prövning per period.
  För att anmäla dig fyller du i blankettenPDF och lämnar den till Halmstad Lärcentrum, Fredriksvallsgatan 7.
  Prövningsperioder hösten 2019
  Eductus
  Prövningsdatum: 7 augusti. Anmäl senast 19 juli
  Prövningsdatum: 18 oktober. Anmäl senast 23 september
  Prövningsdatum: 22 november. Anmäl senast 28 oktober
  Kommunvux
  Prövningsdatum: 18 september. Anmäl senast 23 augusti
  Prövningsdatum 20 november. Anmäl senast 25 oktober • Försäkringar


  Halmstads kommun har tecknat en olycksfallsförsäkringPDF hos Protector Försäkring för elever, barn, ungdomar och andra grupper inom verksamhetsområdet. Försäkringsbeskedet ger en kortfattad beskrivning över försäkringens omfattning, det är alltid de fullständiga försäkringsvillkoren som tillämpas vid skadereglering.Försäkringen gäller från 2017-07-01 till 2019-06-30.Anmäla skada - vid olycksfall
  Ladda ner Protectors skadeanmälningsblankettPDF
  Ifylld och underskriven skadeanmälan postas i original till:
  Protector Försäkring, Skadeanmälan
  Västra Trädgårdsgatan 15
  111 53 Stockholm

Ansökan och kursutbud

 • Information om ansökan


  Ansökan till grundläggande och gymnasiala kurser
  Är det första gången du ansöker behöver du kontakta studie- och yrkesvägledare på Halmstad Lärcentrum och göra en studieplanering för att du ska nå ditt studiemål. När vi tillsammans upprättat din studieplan kan du på egen hand söka de kurser ni kommit överens om. Om du behöver ändra din studieplan måste du göra det tillsammans med en studie- och yrkesvägledare.
  Du ansöker till kurser och utbildningar via webbenlänk till annan webbplats.Betyg
  Betyg från kurser/utbildningar måste bifogas i din ansökan. Scanna eller lämna dina betygskopior på Fredriksvallsgatan 7. Endast kompletta ansökningar behandlas. Tänk på att alltid bifoga betyg från senast slutförda utbildning. 
  Antagningsbesked
  När ansökningsperioden är stängd behandlas ansökningarna och du får ett antagningsbesked senast två veckor före kursstart. Utbildningsanordnaren kommer därefter att kontakta dig för information beträffande starttid, salar med mera.
  Sökande från annan kommun
  Om du är folkbokförd i en annan kommun än Halmstad måste du skriva ut din ansökan och lämna den till vuxenutbildningen i din hemkommun. De beslutar om beviljande eller avslag till interkommunal ersättning och skickar svar till Halmstad Lärcentrum, som i sin tur meddelar dig om du har blivit antagen. Om du planerar att flytta till Halmstad måste du vara folkbokförd i Halmstad kommun senast sista ansökningsdag.
  Sökande till annan kommun
  Är du folkbokförd i Halmstad kommun och vill studera i en annan kommun ansvarar du själv för att ansökan blir komplett. Vi rekommenderar att du tar kontakt med ansvarig utbildningsanordnare för att undersöka vilka dokument som ska bifogas i ansökan. Tänk på att ansökan även kan göras på olika vis, antingen via webb eller blankett. Finns webbansökan, gör du ansökan där. Observera dock att den ska skrivas ut och lämnas till Halmstad Lärcentrum för handläggning. Alla ansökningar till andra kommuner måste gå via Halmstad Lärcentrum.

 • Kursutbud och perioder


  Kursutbud hösten 2019PDF
  Vuxenutbildningen i Halmstad har flera kursstarter under året.‌
  Period
  Kursstart
  Ansök mellan

  Period 72019-08-122019-05-13 - 2019-06-19
  Period 82019-09-162019-07-29 - 2019-08-21
  Period 92019-10-212019-09-02 - 2019-09-25
  Period 102019-11-252019-10-07 - 2019-10-30


Studie- och yrkesvägledning

 • Studie- och yrkesvägledning för vuxna


  Funderar du över ditt studie- eller yrkesval, behöver du stöd i din planering av vilka kurser du behöver läsa för att nå ditt mål? Kontakta studie- och yrkesvägledarna på Halmstad Lärcentrum! Du kan till exempel få hjälp med att göra en studieplanering, få information om det svenska utbildningssystemet eller diskutera yrken- och arbetsmarknad. Du kan besöka oss via vår drop in måndag till onsdag­ eller boka in en samtalstid torsdag eller fredaglänk till annan webbplatsTänk på att ta med dina tidigare betyg. Du besöker oss på Fredriksvallsgatan 7.
  Öppettider

  Måndag
  13.00-18.00 (Drop in i mån av tid)
  Tisdag
  10.00-11.45, 13.00-16.00 (Drop in i mån av tid)
  Onsdag
  10.00-11.45, 13.00-16.00 (Drop in i mån av tid)
  Torsdag
  Bokningsbara tider
  Fredag
  Bokningsbara tider
  Vi finns på Facebook!länk till annan webbplats
 • Studieekonomi


  Studiemedel från CSN (Centrala studiestödsnämnden)
  Du kan söka studiemedel från CSN för studier inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Studiemedel består av två delar, bidrag och lån. Alla kurser inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har poäng som ligger till grund för att räkna ut studietakten (omfattningen av studierna). För studier på 100 % behöver du läsa minst 20 poäng per vecka, för 75% krävs 15-19 poäng per vecka och för 50% krävs 10-14 poäng per vecka.Du kan bara få studiemedel i ett begränsat antal veckor beroende på din tidigare studiebakgrund.Här kan läsa mer om studiemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterHär kan du läsa mer om lån och bidrag från CSNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterDu kan även ringa dem på telefon 0771-276 000. Tänk på!
  Om du av någon anledning måste avbryta dina studier måste du anmäla detta till din skola. Du måste även anmäla avbrottet till CSN för att undvika återkrav av studiemedel.
  Ersättning från andra myndigheter
  Om du har ersättning från andra myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller Ekonomiskt bistånd, då är det viktigt att du undersöker vad som gäller om du eventuellt skulle börja studera.


Utbildningar

 • Grundläggande vuxenutbildning


  Grundläggande vuxenutbildning vänder sig till alla som inte har kunskaper motsvarande grundskola. Du kanske inte har gått i skola på länge, har ofullständig grundskoleutbildning eller behöver komplettera din utländska utbildning. Utbildningen är individanpassad och du kan välja närstudier dag/kväll eller flexibelt lärande. Söker du för första gången görs ansökan personligen hos en studie- och yrkesvägledare på Halmstad Lärcentrum, Fredriksvallsgatan 7.Utbildningen på grundläggande vuxenutbildning är uppdelad i nationella delkurser i ämnena svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska. Här kan du läsa mer om nationella delkurserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.I Halmstad kan du läsa grundläggande vuxenutbildning hos:
 • Gymnasial vuxenutbildning


  Gymnasial vuxenutbildning vänder sig till alla som inte har kunskaper motsvarande gymnasieskola eller vill komplettera med enstaka gymnasiala kurser. Du kanske saknar slutbetyg/examen eller behöver läsa en kurs för behörighet till vidare studier? Du kan studera på närstudier dag/kväll, flex eller distans. Har du frågor eller vill ha mer information kontakta studie- och yrkesvägledarna på Halmstad Lärcentrum.I Halmstad kan du välja att läsa gymnasial vuxenutbildning hos tre utbildningsanordnare:
 • Yrkesutbildning för vuxna


  Gymnasial yrkesutbildning
  Vi erbjuder yrkesutbildning på gymnasial nivå inom ett antal yrkesområden där efterfrågan på arbetsmarknaden är stor. Längden på utbildningarna varierar och en del av utbildningen genomförs praktiskt ute på ett företag. Detta ger dig användbara kontakter inför ditt kommade yrkesliv. Har du tidigare erfarenhet inom yrket kan du få dina kunskaper och kompetenser validerade. Förkunskaper
  Kunskaper som motsvarar matematik och svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå.  
  I Halmstad kan du läsa yrkesvux hos följande utbildningsanordnare:
  • Kommunvux
   Yrkesutbildningar inom vård- och omsorg
  • Movantlänk till annan webbplats
   Yrkesutbildningar inom bygg- och anläggning, el- och energi, fordon- och transport, industriteknik, VVS- och fastighet
  • Astarlänk till annan webbplats
   Yrkesutbildningar inom barn- och fritid
  Gymnasiala yrkesutbildningar i närliggande kommuner
  Du som är folkbokförd i Halmstads kommun kan även söka yrkesutbildningar i grannkommunerna Falkenberg, Hylte, Laholm och Varberg. Gå in på deras hemsidor nedan för information om utbildningarna.
  För ytterligare information om dina valmöjligheter är du välkommen att prata med en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Det är även i din hemkommun som du lämnar ansökan.  Sfi - yrkesutbildning
  En del yrkesutbildningar kan kombineras med sfi-studier.
  • Kommunvux
   Vårdbiträde - start i februari 2019
  • Falkenberglänk till annan webbplats
   Yrkeshögskola - utbildningar i Halmstad 
  Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform inom det reguljära utbildningssystemet som utformas i samarbete med arbetslivet för att leda till jobb. Utbildningarna, som är mellan ett och tre år långa, är ett alternativ till högskoleutbildningar och ger rätt till studiemedel. Cirka en tredjedel av utbildningen är förlagd ute i arbetslivet. 
  Mer information om yrkeshögskola.
 • Lärvux - särskild utbildning för vuxna


  Lärvux är en frivillig skolform som riktar sig till dig över 20 år och som på grund av utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada har inlärningssvårigheter.Om du vill ansöka till Lärvux så kontaktar du studie-och yrkesvägledare på Halmstad Lärcentrum.
  I Halmstad finns utbildningen på Kommunvux
 • Sfi - svenska för invandrare


  Du som inte har svenska som modersmål kan söka till sfi. Du ska vara folkbokförd i Halmstad kommun eller ha ett samordningsnummer och vara bosatt i Halmstad kommun (gäller EU/EES-medborgare och medborgare i Schweiz). Svenska för invandrare är gratis.I Halmstad kan du läsa svenska för invandrare hos:
  • Eductuslänk till annan webbplats
   När- eller flexstudier
  • Kommunvux 
   Närstudier på dag- och kvällstid eller flex
  Anmälan ska göras personligen på Halmstad Lärcentrum, Fredriksvallsgatan 7

  Öppettider för sfi-anmälan:
  Måndag 11.00-11.45, 13.00-18.00
  Tisdag-torsdag 10.00-11.45, 13.00-16.00
  Fredag 10.00-11.45, 13.00-14.00

 • Samhällsorientering för dig som är ny i Sverige


  Om du är ny i Sverige kan du ha rätt till samhällsorientering, en kurs som ger dig kunskap om hur det svenska samhället fungerar. Kursen ges på ditt modersmål eller annat språk som du behärskar väl. Om det inte finns möjlighet till utbildning på ditt modersmål ges kursen på svenska med tolk.Vem har rätt till samhällsorientering?
  • Du som är folkbokförd i Halmstad från och med 1 maj 2013 och som kommer från ett land utanför EES-området/Schweiz.
  • Du som har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning.
  • Du som är mellan 18 och 64 år.
  • Du som har eller kommer att få en etableringsplan på Arbetsförmedlingen.
  Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information.Samhällsorientering läser du på Kommunvux